blog-post-image

Miben segít a terhestorna?

2022.12.20.

 

A terhesség alatt a mozgásszervi rendszer jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a növekvő magzathoz és felkészítse a testet a szülésre. A terhesség alatt a mozgásszervi rendszerben bekövetkező legjelentősebb változások közé tartoznak a következők:

  • A testtartás változásai: A terhesség előrehaladtával a test súlypontja eltolódik, a medence előredőlhet, és a gerinc ívesebbé válhat. Ezek a változások kellemetlenséget okozhatnak, és hozzájárulhatnak a hátfájáshoz és más mozgásszervi problémákhoz.
  • A hasizmok szétválása: A méh tágulásával a hasizmok szétválhatnak, ez az állapot diastasis recti néven ismert. Ez az elválás a hasizmok gyengeségét okozhatja, és hozzájárulhat a hátfájáshoz és más mozgásszervi problémákhoz.
  • A medenceizmok ellazulása: A terhesség alatti hormonális változások a medenceizmok ellazulását és rugalmasabbá válását okozhatják, ami szükséges ahhoz, hogy a méh a magzat növekedésével együtt tágulni tudjon. Ez az ellazulás a medence lazaságának vagy instabilitásának érzetéhez is vezethet.

 

 

Milyen változások játszódnak le a kismamák izomrendszerében?

 

A terhesség alatt a medence izmai jelentős változásokon mennek keresztül a növekvő magzat befogadására. Ezek a változások a következők lehetnek:

 

A medenceizmok ellazulása:

A terhesség alatti hormonális változások hatására a medenceizmok ellazulhatnak és rugalmasabbá válhatnak, ami szükséges ahhoz, hogy a méh a magzat növekedésével együtt tágulhasson. Ez az ellazulás a medence lazaságának vagy instabilitásának érzetéhez is vezethet.

A hasizmok szétválása:

Ahogy a méh tágul, a hasizmok szétválhatnak, ez a rectus diastasis néven ismert állapot. Ez az elválás a hasizmok gyengeségét okozhatja, és hozzájárulhat a hátfájáshoz és más mozgásszervi problémákhoz.

 

rectus diastasis

Rectus diastasis – a hasizmok szétválása

 

A medence helyzetének megváltozása:

A terhesség előrehaladtával a medence előrebillenhet, ami változásokat okozhat a testtartásban, és hozzájárulhat a hátfájáshoz.

 

Összességében  a fenti változások számos fizikai és fiziológiai változást eredményezhetnek a terhesség alatt, beleértve a kellemetlenségeket, a fájdalmat, valamint a testtartás és a mobilitás változásait. A gyógytorna segíthet ezeknek a változásoknak a kezelésében és a kapcsolódó kellemetlenségek vagy fájdalmak kezelésében.

 

Photo by freestocks.org

Photo by freestocks.org

 

Milyen változások játszódnak le a kismamák testmechanikájában?

 

A terhesség a testben bekövetkező fizikai és fiziológiai folyamatok miatt jelentős változásokat okozhat a testmechanikában. A testmechanika többek között a következőképpen változhat meg a terhesség alatt:

A testtartás megváltozása:

A terhesség előrehaladtával a test súlypontja eltolódik, ami a testtartás megváltozásához vezethet. A medence előredőlhet, és a gerinc ívesebbé válhat. Ezek a változások hozzájárulhatnak a hátfájáshoz és más mozgásszervi problémákhoz.

 

Megnövekedett súly:

A terhesség előrehaladtával a növekvő magzat és a szervezetben bekövetkező egyéb kapcsolódó változások (például a vérmennyiség növekedése és a mellszövet kialakulása) súlynövekedést okozhatnak. Ez a súlytöbblet további terhelést jelenthet az ízületekre és az izmokra.

Az izomtónus változásai:

A terhesség változásokat okozhat az izomtónusban, beleértve bizonyos izmok gyengeségét vagy feszességét. Ezek a változások kellemetlenséget vagy fájdalmat okozhatnak, és befolyásolhatják a mozgást.

 

Az egyensúly megváltozása:

A terhesség során a testtartásban és a súlyeloszlásban bekövetkező változások befolyásolhatják az egyensúlyt, és növelhetik az esések kockázatát.

Összességében a testmechanika e változásai a terhesség alatt kellemetlenséghez, fájdalomhoz és a mobilitás változásaihoz vezethetnek.

 

Photo by Gustavo Fring

Photo by Gustavo Fring

 

Miben segít a terhesség alatti gyógytorna?

 

A terhesség alatti gyógytorna, vagy köznapi nevén terhestorna segíthet a terhesség során bekövetkező számos fizikai és élettani változás kezelésében.

 

A testtartás változásainak korrigálása:

A terhesség előrehaladtával a test súlypontja eltolódik, ami a testtartás megváltozásához vezethet. Ez hátfájást, nyakfájást és egyéb mozgásszervi problémákat okozhat. A fizioterápia segíthet ezeknek a változásoknak a kezelésében és az ezzel kapcsolatos fájdalmak vagy kellemetlenségek kezelésében.

Az izmok gyengesége vagy feszessége:

A terhesség bizonyos izmokban gyengeséget vagy feszességet okozhat, ami kellemetlenséghez vagy fájdalomhoz vezethet. A fizioterápia segíthet kezelni ezeket a változásokat, és javíthatja az izmok erejét és rugalmasságát.

 

Kismedencei fenékproblémák:

A terhesség és a szülés problémákat okozhat a medencefenék izmaiban, például gyengeséget vagy inkontinenciát. A gyógytorna segíthet ezen izmok erejének és működésének javításában.

 

Felkészülés a szülésre:

A gyógytorna segíthet felkészíteni a testet a szülés fizikai igénybevételére azáltal, hogy erősíti és nyújtja azokat az izmokat, amelyeket a vajúdás és a szülés során használni fognak.

 

Összességében a terhesség alatti gyógytorna segíthet a terhesség során bekövetkező számos fizikai és fiziológiai változás kezelésében, és javíthatja az általános kényelmet és funkciót.

 

Milyen módszereket alkalmaz a gyógytornász?

 

A gyógytornász a kismama egyéni igényeinek megfelelően válogatja össze azokat a módszereket, amelyek az adott terhes esetében a leginkább célrevezetőek.

A fitmummy® pré- és posztnatális tréning

 

A fitmummy® pré- és posztnatális tréning egy gerincspecialista gyógytornász által kidolgozott, a szülést, illetve a várandóságot és szülést követő regenerációt elősegítő és a korábbi sportteljesítmény mihamarabbi elérését középpontba helyező komplex kezelés.

 

A fitmummy® prénatális, azaz szülés előtti program többféle módszer ötvözete. Merít a különböző gerinctréningek, a jóga, a keringésjavító és kardióedzések eszközkészletéből. Célja a kismama mobilizációja és az izomerősítés, különös tekintettel a szülés alatt fokozott terhelésnek kitett gát-, medence- és kismedencei izmokra. Figyelmet szentel a légzéstechnikára és a légzőizomzatra.

 

A posztnatális program három egymásra épülő lépcsőből áll. Az elsőben a terhesség alatt a hasi- , kismedencei izomzat és a gáttájék megváltozott funkciójára és a regenerációjára koncentrál, magába foglalva a szétnyílt hasizom (rectus diastasis) helyreállítását.

Az hasi-, gáttájéki- és medenceizomzatot egy rendszerként tekintve a fitmummy® posztnatális tréning program második lépcsője a medence és az ágyéki terület erősítését és rehabilitációját veszi célba. A program harmadik lépcsőjeként a korábbi lépcsők alatt megerősített testtájak és izmok teljes mozgásspektrumba való beillesztését tűzi ki célul. A program céljait a kismamák egyéni igényeihez illesztve alakítja ki a terapeuta, legyen az a várandósságot követő időszak fokozott fizikai terhelésére való felkészülés, vagy a sérülésmentes sporttoláshoz való visszatérés.