Mi a bőrgyógyászat?

A bőrgyógyászat magában foglalja a bőr, a zsírszőrzet, a köröm és a nyálkahártyákat érintő bármely egészségügyi állapot tanulmányozását, kutatását, diagnosztizálását és kezelését. A bőrgyógyász az az egészségügyi szakember, aki az egészségügy ezen területére szakosodott.

 

A bőr a test legnagyobb szerve, amely gátként védi a belső szerveket a sérülésektől és a baktériumoktól. Emellett a test általános egészségi állapotának jó mutatója is, így a bőrgyógyászat területe fontos szerepet játszik számos egészségügyi állapot diagnosztizálásában és kezelésében.

 

Bőrgyógyászati állapotok

 

A haj, a bőr vagy a köröm kórállapotai nagyon gyakoriak, és szinte mindenki tapasztalja élete során valamikor valamely bőrgyógyászati állapot tüneteit. Valójában a háziorvosnál tett összes látogatásból körülbelül minden hatodik látogatás valamilyen bőrproblémával kapcsolatos. A leggyakoribb bőrgyógyászati állapotok közé tartoznak a következők:

 

 • Akne: a faggyúmirigyek gyulladása miatt kialakuló pattanások a bőrön.
 • Bőrgyulladás: irritáció vagy allergia okozta vörös, duzzadt és fájdalmas bőrfelület.
 • Ekcéma: érdes és gyulladt bőr, amely viszket és vérezhet.
 • Psoriasis: viszkető, vörös, pikkelyes foltok a bőrön.
 • Gombás fertőzések: a bőr vagy a köröm gombás fertőzése.
 • Szemölcsök: vírus okozta kis kemény kinövés a bőrön.
 • Herpesz: herpes simplex vírus által okozott gyulladt hólyag a száj közelében.
 • Bőrrák: a bőrsejtek ellenőrizetlen növekedése.

 

Mindegyik bőrgyógyászati állapotnak jellegzetes tünetei vannak, és egyedi módon kell kezelni. Ezenkívül az egyes esetek súlyossága jelentősen eltér, ami befolyásolja a kezelési döntéseket.

 

Terápiák a bőrgyógyászatban

 

Többféle bőrgyógyászati terápia létezik, amelyek a bőrbetegségek kezelésében alkalmazhatók. Ezek közé tartozhatnak:

 • Helyileg alkalmazott gyógyszerek
 • Szisztémás gyógyszerek
 • Dermatohisztopatológia
 • Műtét
 • Immunterápia
 • Fotodinamikus terápia
 • Fototerápia
 • Lézerterápia
 • Sugárterápia

 

E terápiák mindegyike sajátos szerepet játszik bizonyos bőrgyógyászati állapotok kezelésében. A lokális szerek a leggyakoribb kezelési mód, és a kívánt hatás elérése érdekében közvetlenül az érintett területre lehet őket alkalmazni. Más típusú terápiák azonban más állapotok vagy különleges célok esetén fontosak.

 

A bőrgyógyászat mint szakma

 

A bőrgyógyász a bőrgyógyászat területére szakosodott egészségügyi szakember, aki a haj, a bőr és a köröm állapotának diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Bár a pontos oktatási és képzési követelmények a gyakorló országonként eltérőek, a bőrgyógyásznak általában el kell végeznie az orvosi egyetemet és a rezidensképzést (legalább 6 + 3 év), mielőtt megkezdi a bőrgyógyászat területén a szakképzést. A bőrgyógyászati szakvizsga általában öt év intenzív tanulást, kutatást és gyakorlatot igényel a szakterületen. A bőrgyógyásznak folyamatos szakmai továbbképzésre is szükség van ahhoz, hogy folyamatos kompetenciát tudjon igazolni és a praxisjog fenntartásához szükséges regisztrációját megőrizze.

 

Milyen kezeléseket lehet egy magánrednelés keretein belül végezni? A képzett bőrgyógyász bőrműtéteket végezhet a bőrbetegségek, például a bőrrák megelőzése vagy ellenőrzése, a bőr esztétikai állapotának javítása vagy a bőr valamely állapotának diagnosztizálása érdekében. A különböző bőrgyógyászati állapotok kezelésével kapcsolatos döntések meghozataláért is felelősek, számosféle terápiával, beleértve a lokális szereket, szisztémás szereket és egyéb terápiákat.

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

blog-post-image
A gyermekkori asztma
2023.03.03.

A gyermekkori asztma súlyos és gyakran félreértett állapot, amely gyermekek millióit érinti világszerte. Az asztma a tüdő krónikus betegsége, amely légzési nehézségekkel, köhögéssel és zihálással jár. Bár a legtöbb ember ismeri az asztma fogalmát, sokan nem értik az állapot teljes jelentőségét, és azt, hogy milyen hatással lehet egy gyermek életére. Ezen cikk célja, hogy áttekintést nyújtson a gyermekkori asztmáról, annak okairól, tüneteiről, diagnózisáról és kezeléséről.  

blog-post-image
Miben segít a terhestorna?
2022.12.20.

A terhesség alatt a mozgásszervi rendszer jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a növekvő magzathoz és felkészítse a testet a szülésre. A terhesség alatti fizioterápia segíthet a terhesség során bekövetkező számos fizikai és élettani változás kezelésében.

blog-post-image
Terhesség és policisztás ovárium szindróma
2022.09.16.

A policisztás petefészek szindróma vagy PCO a nők gyakori hormonális rendellenessége. A PCO-ben szenvedő nőknek nehézséget okozhat a teherbeesés, és nagyobb a kockázata annak, hogy a terhesség során komplikációk lépnek fel. A tünetek kezelésével azonban sok PCO-ben szenvedő nő teherbe eshet és egészséges babát szülhet.