A szülész-nőgyógyász olyan orvos, aki a női reprodukciós egészségére szakosodott. A női test számos különböző biológiai funkciója tartozik ide, beleértve a menstruációt, a szülést és a menopauzát. A szülész-nőgyógyászok mindezekkel és még sok mással is foglalkoznak.

 

Mi az a szülész-nőgyógyász?

 

A szülész-nőgyógyász, a női reproduktív egészség, a terhesség és a szülés területén rendelkezik szakértelemmel.A szülész-nőgyógyászok rutinszerű orvosi szolgáltatásokat és megelőző szűrővizsgálatokat is nyújtanak.

 

Mi a szülészet?

 

A szülészet az orvostudomány azon ága, amely a nők szülése előtti, alatti és utáni orvosi és sebészeti ellátással kapcsolatos. A szülészet a nő általános egészségének gondozására és fenntartására összpontosít a szülési időszak alatt.

Ez magában foglalja a következőket:

– terhesség

– szülés

– a szülés utáni időszak

 

A szülész-nőgyógyászok járóbeteg szakrendelést vezethetnek, műtéteket végezhetnek, és segíthetnek a szülésnél és a szüléseknél.

 

Mi a nőgyógyászat?

 

A nőgyógyászat az orvostudomány azon ága, amely a nők testével és reproduktív egészségével foglalkozik. Magában foglalja a nők reproduktív rendszerének diagnosztizálását, kezelését és gondozását.

 

Ez magában foglalja a következőket:

– hüvely

– méh

– petefészkek

– petevezetékek

 

A nőgyógyászat magában foglalja a női mellekkel kapcsolatos problémák szűrését és kezelését is.

A nőgyógyászat a nők egészségének átfogó területe a serdülőkortól a felnőttkorig.

 

Melyek a szakterületek?

 

A szakterület orvosai a szülészeti-nőgyógyászati szolgáltatások széles skáláján dolgoznak. Néhányan úgy döntenek, hogy egy vagy több különböző alszakterületre specializálódnak. Ezek közé tartozhatnak:

 

Specialis terhesgondozás

 

Ezek a szakemberek a nagy kockázatú terhességben és a kapcsolódó egészségügyi állapotokban szenvedő betegeket gondozzák, mint:

– krónikus vagy terhességi magas vérnyomás

– terhességi cukorbetegség

– véralvadási zavarok

– koraszülés

 

Reproduktív endokrinológia és meddőség

 

Ezek az endokrinológusok a meddőséggel, valamint az endokrin rendszer mirigyeivel és hormonjaival kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak. Ha teherbe szeretne esni, de gondjai vannak a fogantatással, akkor nőgyógyász-endokrinológushoz fordulhat. Vizsgálják és kezelik a meddőség endokrinológiai- és anyagcsere okait,

 

Nőgyógyászati onkológia

 

Ezek az onkológusok a női reproduktív rendszer rákos megbetegedéseinek diagnosztizálására és kezelésére szakosodtak. Ide tartoznak a rákos megbetegedések:

– méh

– méhnyak

– petefészek

– szeméremtest

 

Milyen ellátást végeznek a magánrendelés keretein belül?

Az járóbeteg rendelésen belül általában olyan kisebb orvosi beavatkozások végezhetőek,amelyek nem igénylik egy klinikai központ kiterjedt orvosi ellátását és felügyeletét. Számos olyan egészségügyi eljárás létezik, amelyet a szülész-nőgyógyász orvosok végeznek.

Ezek közé tartoznak a következők:

-Méhen belüli fogamzásgátló eszközök behelyezése és eltávolítása
-Kenetvételek
-Mellvizsgálatok
-Biopsziás mintavétel
-Ultrahangos egészségügyi vizsgálatok

-Fogamzásgátló eszközök behelyezése és eltávolítása

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések