A gyermek nem egy kis felnőtt, a gyermek- és különösen a csecsemőkori betegségek és állapotok nagyon különböznek a felnőttkori állapotoktól, ezért alakult ki a gyermekgyógyászat, mint önálló orvosi diszciplina. Egy gyermek gyakran nem tudja pontosan megmondani, hogy mi a baja, így a gyermekorvos az, aki ki tudja deríteni, hogy milyen problémáról van szó.

 

Mi a gyermekgyógyászat?

 

A gyermekgyógyászat az orvostudomány azon ága, amely az újszülöttekkel, csecsemőkkel, gyermekekkel és korai serdülőkkel foglalkozik. A gyermekgyógyászat szó görög eredetű, ami azt jelenti: “a gyermekek gyógyítója”.

 

Mi a gyermekgyógyászat célja?

 

A gyermekgyógyászat céljai közé tartozik minden újszülött ép túlélésének biztosítása, a csecsemők és gyermekek megbetegedéseinek gyógyítása, a fertőző betegségek terjedésének megfékezése, az egészséges életmód népszerűsítése, valamint a krónikus betegségben szenvedő gyermekek és serdülők gondozása.

 

Mit csinál a gyermekorvos?

 

A gyermekorvos olyan orvos, aki az akut vagy krónikus betegségben szenvedő gyermekek orvosi ellátását, valamint az egészséges növekedés és fejlődés érdekében megelőző intézkedéseket biztosít. Ők kezelik a gyermekek fizikai, mentális és érzelmi jólétét. A fejlődés minden szakaszában, mind a betegségben, mind az egészséges jólétben.

 

Mit diagnosztizál a gyermekgyógyászat?

 

Számos, a gyermekekkel kapcsolatos állapotot diagnosztizálnak és kezelnek, mint pl:

 

 • Újszülöttellátás
 • Növekedés és fejlődés
 • Akut betegségek vizsgálata és kezelése
 • Betegségek megelőzése
 • Genetikai és veleszületett állapotok diagnosztizálása és kezelése
 • Krónikus betegek gondozása
 • Rehabilitáció gyermekek számára
 • Egészséges életmód

 

Ezzel még nincs vége a felsorolásnak. Mondjuk egy normál láztól kezdve a gyermek minden egészséggel kapcsolatos problémáját a gyermekorvos diagnosztizálja.

 

Mi a korhatár a gyermekgyógyászatban?

A gyermekorvos felelőssége a magzati stádiumtól kezdődik és 18 éves korig tart.

 

Melyek a gyermekgyógyászat szakterületei?

 

A gyermekgyógyászat szakterületei közé tartoznak:

 • Endokrinológia
 • Hematológia
 • Gyermekkardiológia
 • Gasztroenterológia
 • Nephrológia
 • Újszülöttgyógyászat
 • Intenzív terápia
 • Tüdőgyógyászat
 • Kardiológia
 • Allergológia, a sor hosszú.

 

Gyermek-szülő-orvos kapcsolat

 

Sok törődést és szeretetet kell adni a gyermeknek ahhoz, hogy az egészségét kezeljük, ahelyett, hogy csak gyógyszereket adnánk neki. A gyerekek tartanak az orvostól és szoronganak, a gyermekorvos az, akinek kellő lélekjelenléttel és türelemmel kell rendelkeznie ahhoz, hogy kezelje a gyermeket, hogy szükség esetén a megfelelő gyógyszert a megfelelő módon adja be. A gyermekorvosnak meg kell tudnia beszélnie az adott állapotota szülőkkel, hogy elmagyarázza és megértesse velük. Nem minden gyermek szeret sokat beszélni egy orvosi rendelőben, és vannak olyanok, akikkel nagyon nehéz kommunikálni. Az ő felelősségük, hogy megértsék a gyermek mentális és fizikai állapotát, akár szavak nélkül is.

Emellett az is szükséges, hogy a gyermekorvos jó kapcsolatot ápoljon a gyermek szüleivel. Ha gyermeke bármilyen egészségügyi problémával küzd, látogasson el hozzánk, vagy foglaljon időpontot a Kabay Rendelő Gyermekgyógyászati szakrendelésére.

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

blog-post-image
A gyermekkori asztma
2023.03.03.

A gyermekkori asztma súlyos és gyakran félreértett állapot, amely gyermekek millióit érinti világszerte. Az asztma a tüdő krónikus betegsége, amely légzési nehézségekkel, köhögéssel és zihálással jár. Bár a legtöbb ember ismeri az asztma fogalmát, sokan nem értik az állapot teljes jelentőségét, és azt, hogy milyen hatással lehet egy gyermek életére. Ezen cikk célja, hogy áttekintést nyújtson a gyermekkori asztmáról, annak okairól, tüneteiről, diagnózisáról és kezeléséről.  

blog-post-image
Miben segít a terhestorna?
2022.12.20.

A terhesség alatt a mozgásszervi rendszer jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a növekvő magzathoz és felkészítse a testet a szülésre. A terhesség alatti fizioterápia segíthet a terhesség során bekövetkező számos fizikai és élettani változás kezelésében.

blog-post-image
Terhesség és policisztás ovárium szindróma
2022.09.16.

A policisztás petefészek szindróma vagy PCO a nők gyakori hormonális rendellenessége. A PCO-ben szenvedő nőknek nehézséget okozhat a teherbeesés, és nagyobb a kockázata annak, hogy a terhesség során komplikációk lépnek fel. A tünetek kezelésével azonban sok PCO-ben szenvedő nő teherbe eshet és egészséges babát szülhet.